Przepisy

Jabłka w cieście maślankowym

Jabłka w cieście maślankowym

Autor: Małgorzata

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Maślankę, mąkę, jajka, cukier i cynamon miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.

Z jabłek wycinamy ogryzki przy pomocy wąskiego nożyka, tak aby powstała dziura na wylot. Następnie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt grube (ok. 4 – 5 mm), okrągłe plasterki, każdy z dziurką po środku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby plasterki jabłek mogły się w nim zanurzyć mniej więcej do połowy. Jabłka maczamy w cieście i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Oprószamy cukrem pudrem i w miejscu każdej dziurki wykładamy 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego.

Składniki

  • 2 średnie jabłka
  • 100 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej (ok. ¾ szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • dżem Łowicz truskawkowy
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry