Przepisy

Słodkie rogaliki krucho-drożdżowe z serem feta

Słodkie rogaliki krucho-drożdżowe z serem feta

Autor: Ewa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Nadzienie- jabłka i rabarbar kroimy w małą kostkę i przekładamy do garnka o szerokim dnie. Dzięki tym zabiegom owoce z rabarbarem szybko zmiękną. Chwilę prużymy na niedużym ogniu. Doprawiamy cukrem waniliowym i zagęszczamy bułką tartą.

2 . Kiedy jabłka z rabarbarem się duszą, przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od masy serowej- dokładnie blendujemy serek kremowy z fetą i cukrem waniliowym.

3. Drożdże kruszymy i rozrabiamy w śmietanie. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier i połowę masy serowej. Zagniatamy jednolite ciasto- co dzieje się błyskawicznie

4. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy pozostałą masą serową. Na końcu krótszego boku układamy łyżeczkę farszu jabłkowo-rabarbarowego. Zawijamy nadając kształt rogala. Rogaliki smarujemy jajkiem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

5. Pieczmy na złoty kolor temp. 200 stopni- mi zajęło to ok. 15 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki

Składniki (16 rogalików):

  • 25 g świeżych drożdży,
  • ok. 2 kopiaste szklanki mąki pszennej,
  • 50 g śmietany 18%,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 duże żółtko,
  • niepełne 3/4 szklanki drobnego cukru,

Masa serowa:

  • 250 g serka kremowego naturalny
  • 100 g fety
  • 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego

Farsz:

  • 3 jabłka
  • 1 łodyga rabarbaru
  • cukier waniliowy do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry