Przepisy

Jesienna tarta orzechowo-jabłkowa

Jesienna tarta orzechowo-jabłkowa

Autor: Mirosława

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą, gładką kulę, którą chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.
Wylepiamy formę do tarty wysmarowaną lekko tłuszczem, ciasto nakłuwamy. Można odłożyć nadwyżkę ciasta. :)

Wszystkie składniki masy mieszamy i wykładamy na tartę.
Jeśli zostanie nam trochę ciasta, na wierzchu można ułożyć jakieś ozdobne motywy - u mnie liście winorośli i zwykłe liście. :)

Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C. w termoobiegu.
A później studzimy i dowolnie dekorujemy.

Taka tarta z jabłuszkami i orzechami pocieszy każdego jesiennego smutaska! :) Smacznego! :)

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 1jajo + 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300 g orzechów włoskich zmielonych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 jabłka (utarte)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka (nie łyżeczka!) cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • barwne lukry, pisaki żelowe lub inne ozdoby o jesiennym charakterze :)

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry