Przepisy

Tarta z warzywami na kruchym spodzie

Tarta z warzywami na kruchym spodzie

Autor: Elżbieta

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1.Ciasto:z mąki,masła,jajka,żółtka,gałki muszkatołowej i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć je w okrągłej formie ( średnica 24cm.) Dno ciasta ponakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie: pierś z kurczaka pokroić w kostkę
oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę.Z cukinii wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
Por pokroić w plasterki.Pomidorki przekroić na pół.
4.Sos jajeczno- serowy:
Mleko,serek roztrzepać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem,papryką. Na koniec dodać,szczypiorek starty ser i wymieszać
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z kurczak, zalać sosem.
6. Na wierzch lekko wcisnąć odwrócone do góry pomidorki.
7. Piec w nagrzanym do 175 st.C piekarniku i przez około 50 minut. 

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołow

Nadzienie:

  • 300g piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • mała cukinia
  • kawałek pora
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia

Sos jajeczno - serowy:

  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 400 ml serka śmietankowego naturalnego
  • 60 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry