Przepisy

Kolorowy sernik wytrawny

Kolorowy sernik wytrawny

Autor: Karina

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Pomidory usmażyć na 25 g masła, doprawić cukrami, pieprzem, ostudzić, przetrzeć przez sito. Szpinak usmażyć na 25 g masła z dodatkiem ząbka czosnku. Zmiksować. Krakersy zmiksować na miał i połączyć z 50 grami stopionego masła. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ugotowane buraczki zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem do smaku. Połowę żelatyny zmiksować z pomidorami, a drugą część z buraczkami. Na dno szklanek przelać pomidory i odłożyć na ok. 30 min. do lodówki.

Następnie ułożyć warstwę krakersów i sera połączonego z maślanką, pieprzem i sokiem z cytryny. Kolejną warstwę stanowi zmiksowany szpinak. Na wierzch przełożyć zmiksowane z dodatkiem żelatyny buraczki. Całość udekorować kiełkami rzodkiewki.

"Sernik" najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

SMACZNEGO!

Składniki

  • pomidory 2-3 szt
  • szpinak mrożony brykiet 6 szt
  • buraki 175 g
  • twaróg zmielony 250 g
  • maślanka 2 łyżki
  • krakersy 50 g
  • masło 100 g
  • sok z cytryny 5-6 kropli
  • cynamon mielony 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • woda zimna 4-5 łyżeczek
  • cukier 1/4 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 szczypta
  • czosnek 1 ząbek

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry