Przepisy

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryżem

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryżem

Autor: Dominika

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ryż zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonine całą wodę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki, a papryczkę chili i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu przez 5-8 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki, a potem wrzuć do garnka z warzywami, dodaj cukier i szczyptę soli i duś pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wlej bulion i 100 mililitrów mleka kokosowego i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżeczką mleka kokosowego, łyżką ryżu i natką pietruszki lub kolendry. :) 

Składniki

  • ½ szklanki ryżu (1 torebka)
  • 1 szklanka wody
  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4cm wypestkowanej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • mała puszka mleka kokosowego (165ml)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól i czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry do podania

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry