Przepisy

Musztarda z jabłek!

Musztarda z jabłek!

Autor: Ewa Mazurek

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ocet, gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i pieprz należy zagotować i odstawić na kilka godzin.
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy.

Jabłka wrzucamy do rondla i smażymy. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy cukier, sól i ocet z przyprawami.
Wszystko razem gotujemy około 20 minut.

Masę przecieramy przez sito i wkładamy do słoików.

Pasteryzujemy 5 minut.
Smacznego!

Składniki

  • 1 kg jabłek,
  • 4 łyżki gorczycy,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 goździki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili