Delikatesy Centrum

Gotuj razem z Ewą Wachowicz!

Przepis pochodzi z RPA, gdzie często goszczę u moich serdecznych przyjaciół Marysi i Stasia Korylów. Wiedzą, że uwielbiam jagnięcinę, więc ostatnio została przygotowana na ruszt – na różne sposoby. Mięso w jogurtowej marynacie przyniosła przyjaciółka gospodyni Ola Remplakowska. Poprosiłam ją o przepis, bo smak był znakomity. Zaraz po powrocie wypróbowałam recepturę, gdyż tak zrobione mięso doskonale piecze się też w piekarniku.

Ewa Wachowicz



składniki:

  • 4 kotlety jagnięce

marynata:

  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić papryką, kminem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty i upiec na grillu – do miękkości.


Propononujemy produkty:

Porada do przepisu

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Prawidłowo zamrożone - do 8 miesięcy. Należy pamiętać o tym, by zamrażać jak najszybciej po kupieniu i korzystać ze szczelnych opakować. Nigdy nie zamrażamy czegokolwiek po raz drugi!

Podobny przepis

więcej przepisów

Do góry

Twoja lista zakupów

 

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.

 

zaplanuj zakupy