Delikatesy Centrum

Gotuj razem z Ewą Wachowicz!

Przepis pochodzi z RPA, gdzie często goszczę u moich serdecznych przyjaciół Marysi i Stasia Korylów. Wiedzą, że uwielbiam jagnięcinę, więc ostatnio została przygotowana na ruszt – na różne sposoby. Mięso w jogurtowej marynacie przyniosła przyjaciółka gospodyni Ola Remplakowska. Poprosiłam ją o przepis, bo smak był znakomity. Zaraz po powrocie wypróbowałam recepturę, gdyż tak zrobione mięso doskonale piecze się też w piekarniku.

Ewa Wachowicz


Produkty do przepisu:


składniki:

  • 4 kotlety jagnięce

marynata:

  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić papryką, kminem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty i upiec na grillu – do miękkości.


Propononujemy produkty:

Porada do przepisu

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Prawidłowo zamrożone - do 8 miesięcy. Należy pamiętać o tym, by zamrażać jak najszybciej po kupieniu i korzystać ze szczelnych opakować. Nigdy nie zamrażamy czegokolwiek po raz drugi!

Do góry

Twoja lista zakupów

 

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.

 

zaplanuj zakupy